andravida.gr

Ένα ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της Ανδραβίδας

Μάγεψαν οι «Κένταυροι»

Ανδραβίδα: Μάγεψαν οι «Κένταυροι»

Τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των χιλιάδων θεατών απέσπασαν οι συνολικά 120 ιππείς με άλογα διαφόρων φυλών που δημιούργησαν μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε την Πρωτομαγιά η Ογδοη Ιππική παρέλαση στην Ανδραβίδα που δικαίως θεωρείται η πόλη των φιλίππων, αφού πέρα από την ετήσια παρέλαση εκεί διεξάγεται και η μοναδική Ιππική Εκθεση της χώρας, η οποία έχει συμπληρώσει εβδομήντα έξι χρόνια ζωής!

Στη φετινή παρέλαση που διοργάνωσε ο Ιππικός Σύλλογος «Κένταυροι», τα πιο ενθουσιώδη χειροκροτήματα των χιλιάδων θεατών απέσπασαν οι Αμαζόνες, ενώ ιδιαίτερα θερμές ήταν και οι αντιδράσεις όταν στον κεντρικό δρόμο της πόλης παρήλαυναν τα άλογα της Ηλείας: τα μεγαλόσωμα και πανέμορφα άλογα της Ανδραβίδας και τα πιο μικρόσωμα αλλά νευρώδη και περήφανα άλογα της Πηνείας. Δεν πήραν μέρος, ωστόσο, μόνο οι τοπικές φυλές. Συνολικά 120 ιππείς με αντίστοιχα άλογα διαφόρων φυλών δημιούργησαν μια γιορτινή ατμόσφαιρα που εντυπωσίασε.

Ατια αραβικά, άτια από την Ανδαλουσία, την Ολλανδία, την Αγγλία αλλά και άλογα ζακυνθινά, μία ακόμα πανέμορφη ελληνική φυλή, για τρεις σχεδόν ώρες, κράτησαν καθηλωμένους χιλιάδες επισκέπτες που πήγαν στην Ανδραβίδα για να τιμήσουν την προσπάθεια του Ιππικού Ομίλου αλλά και του Δήμου.

Οπως δήλωσαν ο πρόεδρος των «Κενταύρων», κ. Κώστας Κοτσαύτης, και ο δήμαρχος, κ. Παπανδρέου, «στόχος είναι οι ιππικές εκδηλώσεις της Ανδραβίδας να πάρουν πανελλαδικό ενδιαφέρον, αλλά και να γίνουν αφορμή για να γνωρίσουν τα άλογα οι νεότερες γενιές που έχουν απομακρυνθεί από τις αξίες και τον τρόπο ζωής της υπαίθρου».Ατια αραβικά, άτια από την Ανδαλουσία, την Ολλανδία, την Αγγλία    αλλά και άλογα ζακυνθινά, μία ακόμα πανέμορφη ελληνική φυλή, για τρεις    σχεδόν ώρες, κράτησαν καθηλωμένους χιλιάδες επισκέπτες που πήγαν

Τα άλογα της Πηνείας

Με αρχαία καταγωγή

Είναι άλογα της ορεινής Ηλείας και έχουν πάρει το όνομά τους από την ομώνυμη περιοχή της καταγωγής τους. Είναι μετριόσωμα άλογα (ύψος 1.25-1.45), με αρχαία καταγωγή. Κατά μία εκδοχή η συγκεκριμένη φυλή έχει σχέση και με αραβικά άλογα με τα οποία διασταυρώθηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αλόγων της Πηνείας είναι ο πλαγιοτροχασμός που είναι ιδιαίτερα ξεκούραστος για τον αναβάτη, ειδικά στις δύσβατες περιοχές της ορεινής Ηλείας, καθώς και στις γειτονικές ορεινές περιοχές της Αρκαδίας και της Αχαΐας. Είναι γνωστά και με την ονομασία γιοργαλίδικα ή ραβάνια, ενώ είναι ιδιαίτερα λιτοδίαιτα και ανθεκτικά ζώα με ικανότητα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Τα κρητικά άλογα, τα άλογα της Πίνδου καθώς και τα άγρια άλογα του Αίνου της Κεφαλονιάς θεωρούνται συγγενικά με τα άλογα της Πηνείας.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί φίλιπποι κάνουν ενέργειες για τη διάσωση και ανάπτυξη της φυλής που μετά τη μηχανοποίηση των καλλιεργειών και τη χρήση των αυτοκινήτων κινδύνευσε με εξαφάνιση. Παρ’ όλα αυτά η διάσωση και η ανάπτυξή της, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτεί την πριμοδότηση των ιπποτρόφων μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πανέμορφα
Μεγαλόσωμα και ρωμαλέα τα άλογα της Ανδραβίδας

Είναι η μεγαλόσωμη εκδοχή των αλόγων της Ηλείας. Η εύφορη πεδιάδα της Ανδραβίδας, οι κλιματοιλογικές συνθήκες και οι ανάγκες χρήσης δημιούργησαν ένα μεγαλόσωμο, ρωμαλέο και πανέμορφο άλογο, ικανό για ιππασία, για έλξη, για γεωργικές εργασίες αλλά και για ιπποδρομίες. Η φυλή έχει επηρεαστεί από τα άλογα των Φράγκων ιπποτών κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας και στη συνέχεια κατά την Τουρκοκρατία από τα άλογα της Ανατολής. Παρ’ όλα αυτά μέσα στους αιώνες έχει διατηρήσει τα αρχαϊκά χαρακτηριστικά της. Σήμερα τα άλογα της Ανδραβίδας θεωρούνται από τα πιο όμορφα σύγχρονα άλογα. Εχουν ύψος 1.50 έως 1.60 στο ακρώμιο και οι κυριότεροι χρωματισμοί είναι ο μέλας, ο ορφνός, ο καστανός και ο ερυθρός με λευκά σημάδια. Τα καλύτερα δείγματα παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ιππική Εκθεση της Ανδραβίδας.

Νίκος Φωτακόπουλος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

 

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα / Αξιοθέατα / Ιππική έκθεση / Σύλλογος "Κένταυροι" / Μάγεψαν οι «Κένταυροι»