andravida.gr

Ένα ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της Ανδραβίδας

Φραγκοκρατία

Ανδραβίδα: Η γοητεία της Ελλάδας του Μεσαίωνα

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα.

 Ενα ήσυχο μεσημέρι καθημερινής μέσα στην εβδομάδα, στον δρόμο μου για το Κάστρο Χλεμούτσι της Ηλείας, βρέθηκα στην Ανδραβίδα. Σε μια διαδρομή που αναζητούσε το πέρασμα των Βιλλεαρδουίνων στην Πελοπόννησο δεν θα μπορούσα να παραλείψω να επισκεφτώ την πρώην πρωτεύουσα του Φράγκικου Πριγκιπάτου της Αχαΐας, που ιδρύθηκε το 1205... Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει το αλλοτινό μεγαλείο της πόλης, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Κι όμως, στην κεντρική πλατεία της πόλης στέκεται ένα από τα πιο γοητευτικά απομεινάρια της μεσαιωνικής Ελλάδας, ένα τμήμα του ναού της Αγίας Σοφίας που λειτούργησε την εποχή του πριγκιπάτου ως o καθεδρικός του ναός. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο που περιβάλλεται από μια ιδιαίτερη αύρα κυρίως τις ομιχλώδεις, βροχερές μέρες του χειμώνα, αλλά και τις νύχτες του καλοκαιριού όταν ο μεγάλος θόλος του ιερού φωτίζεται. Επειδή ο χώρος δεν είναι ανοιχτός (για να τον επισκεφτείς πρέπει να το οργανώσεις γιατί δεν υπάρχει φύλαξη), έχει κρατήσει μια ησυχία και μια καθαρότητα που σε οδηγεί, θέλεις δεν θέλεις, πίσω στον χρόνο.

Να αναφέρουμε ότι το 2013, με χρηματοδότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, υλοποιήθηκε διαμόρφωση του χώρου βάσει μελέτης που είχε εκπονηθεί από την πρώην 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (νυν Αρχαιοτήτων Αχαΐας) υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Αναστασίας Κουμούση (διευθύντρια της Εφορείας).

Ο ναός της Αγίας Σοφίας ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 13ου αιώνα από το τάγμα των Δομηνικανών μοναχών και ήταν μια πολύ μεγάλων διαστάσεων τρίκλιτη βασιλική γοτθικού ρυθμού, που στο εσωτερικό της έφερε αξιόλογο γλυπτό διάκοσμο. Δύο πολύ ωραία γλυπτά που εκτίθενται στο Κάστρο Χλεμούτσι βρέθηκαν στην περιοχή που βρισκόταν ο ναός: Η ταφική πλάκα της πριγκίπισσας Αννας, συζύγου του Γουλιέλμου Β΄ Βιλλεαρδουίνου, και ένα κιονόκρανο διακοσμημένο με τον θυρεό του ηγεμόνα του Πριγκιπάτου Florent de Hainaut και της συζύγου του Ισαβέλλας Βιλλεαρδουίνης.

Πηγή: Η Καθημερινή

 

 

 

Το νομισματοκοπείο της Πελοποννήσου

Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από μετάφραση γραπτών του Γερμανού μελετητή Ουίλλιαμ Μίλλερ.

Περί τά μές της ὁδοῦ Πατρών καί Ὀλυμπίας προέχει εἰς τό κυανοῦν Ἰόνιον πέλαγος εὐρύ ἀκροτηριον. Ἐν δέ τό μέσω τοῦ ἀκρωτηρίου.τούτου ὑψοῦται ἐκ τῶν ἀρωματωδῶν χαραδρῶν λόφος ἔχων τό σχῆμα τῶν ἐπιχωριαζουσων ἐν τή περιοδη ἐκείνη χερσαίων χελωνῶν, ἐξ ὧν τό ἀκρωτήριο ὀνομαζετο ἐν τή ἀρχαιοτητι Χελωνάτας. Ἐπί δέ τῆς κυρτῆς ράχεως τοῦ χελωνοσχήμου ὑψώματος ἵστανται τά μεγαλοπρεπῆ ἐρείπια μεγάλου τιμαριωτικοῦ κάστρου. Τοῦτο εἰνε τό Clermon ἤ Χλεμούτσι, τό πρωτεῦον φρούριον, εἱρκτή καί νομισματοκοπεῖον τῆς φραγκοκρατουμένης Ἀχαΐας.

Διαβάστε περισσότερα: Το νομισματοκοπείο της Πελοποννήσου

Το χρονικό του Μορέως

Το χρονικό του Μορέως έχει δημοσιευτεί στην Βικιθήκη. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα περιήγησής σας στο διαδίκτυο υποστηρίζει πολυτονικές γραμματοσειρές.

 

 

Το χρονικό της Ανδραβίδας - Μέρος Α'

Το πρώτο μέρος από "χρονικό της Ανδραβίδας" του Δημητρίου Παν. Οικονομοπούλου. Καλύπτεται η περίοδος της Φραγκοκρατίας. Μεταφορά από το πολυτονικό πρωτότυπο. Το δεύτερο μέρος έχει ενταχθεί στην περίοδο "Ο Αγώνας για την Απελευθέρωση".

 

Διαβάστε περισσότερα: Το χρονικό της Ανδραβίδας - Μέρος Α'

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα / Ιστορική Αναδρομή / Φραγκοκρατία